KELLEY SMITH – MOON CHILD (EP)

Artiest info
Website
facebook
 

Het typische stemgeluid van folkzangeres en songschrijfster Kelley Smith uit Brainerd, Minnesota valt meteen op nadat we haar EP “Moon Child” in de stereo rondjes hebben laten draaien. Zij is de dochter van ouders die zelf ook altijd in de muziekwereld actief zijn geweest. Daarmee weten we ook meteen waar zij de liefde voor muziek maken heeft opgedaan. Nochtans was de in de bossen van Minnesota opgegroeide Kelley Smith al moeder van vier kinderen geworden en achteraan in de dertig toen ze besloot om zelf artiest te worden en haar eigen liedjes te componeren en op te nemen.

Het was tijdens de coronapandemie dat zij zich opnieuw ging toeleggen op het componeren van liedjes waarvan ze er nu vijf heeft weerhouden om ze op te nemen voor deze EP “Moon Child”, haar officiële debuutplaat die geproducet werd door Joel Schwartz, de Canadese producer en voormalig gitarist van ‘Birds Of Chicago’. Twee van deze nummers bieden we u aan op de bijgaande video’s: eerst krijgt u het verhalende akoestische folknummer “Dust” te horen (de eerste single) en daarna is er ook nog een audiovideo van de mooie uptempo gebrachte bluegrassy albumtiteltrack “Moon Child”.

Muziekrecensenten in Amerika vergelijken haar werk met dat van artiesten als Iris Dement of Gillian Welch, waarschijnlijk vooral omwille van haar nostalgisch klinkende warme zangstijl. Zelf speelt Kelley Smith fingerpicking gitaar en ze heeft zich in de voorbije jaren ook bekwaamd in het bespelen van de zogeheten ‘clawhammer banjo’ en de mondharmonica die ze beiden ook in de instrumentatie bij haar liedjes gebruikt.

Nummers als “Marriage”, “Tea And Whiskey” en zeker ook de afsluitende song van dit minialbum “I’ll Let Go” horen vanaf nu thuis in de rijke liedjescatalogus van de betere akoestische folkmuziek. We hopen voor Kelley Smith dat dit amper 20 minuten durend plaatje de nodige bijval mag krijgen zodat ze gestimuleerd zal worden om meer van dergelijke knappe liedjes te schrijven voor een volwaardig vervolgalbum.

(valsam)